طلاق مبارات چیست؟
طلاق مبارات یک نوع طلاق توافقی است که در آن زن به دلیل عدم علاقه به شوهر، مهریه یا مال دیگری به شوهر پرداخت میکند تا او را طلاق دهد. در طلاق مبارات، هر دو زن و شوهر از هم کراهت دارند و زن با پرداخت مبلغی خود را از زوجیت مرد رها میکند. شرط دیگر طلاق مبارات آن است که مالی که زن به شوهر میدهد، باید معادل مهریه یا کمتر از آن باشد. در صورتی که مالی که زن به شوهر میدهد، بیشتر از مهریه باشد، طلاق مبارات صحیح نیست.
طلاق مبارات یکی از اقسام طلاق بائن است و شوهر حق رجوع ندارد، مگر اینکه زن قبل از تمام شدن عده نسبت به مالی که بخشیده است رجوع کند. در طلاق مبارات، شیوه و صیغه طلاق با طلاق معمولی تفاوت دارد. پس از آنکه زن یا وکیل او مهریه را بخشید، مرد یا وکیل او صیغه طلاق مبارات را میخواند و در آن از فعل «بٰارَأتُ» استفاده میشود تا مبارات بودن طلاق را نشان دهد.
مالی که زن به شوهر در طلاق مبارات میدهد، نباید بیشتر از مهریه باشد. در طلاق خلع، زن به واسطه کراهتی که از شوهر دارد، در مقابل مالی که به شوهر میدهد، طلاق بگیرد و مال مزبور عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از آن باشد. در طلاق خلع، تنها زن نسبت به مرد بی علاقه است، اما در طلاق مبارات، هر دو زن و شوهر به یکدیگر بی علاقه هستند.