طلاق رجعی چیست؟
طلاق رجعی یکی از انواع طلاق است که در آن، پس از طلاق و در طول مدت عده طلاق، مرد میتواند به همسر خود رجوع کرده و بدون نیاز به عقد نکاح مجدد، زندگی مشترک خود را ادامه دهد. طلاق رجعی با طلاق بائن متفاوت است و به همین دلیل بررسی آثار ناشی از طلاق رجعی ضروری است.
در صورت تحقق رجوع، صورتجلسه طلاق ابطال و در صورت عدم رجوع، صورتجلسه تکمیل و طلاق ثبت میشود. صورتجلسه تکمیل شده به امضای سردفتر، زوجین یا نمایندگان آنان و دو شاهد طلاق میرسد. در صورت درخواست زوجه، گواهی اجرای صیغه طلاق و عدم رجوع زوج به وی اعطا میشود.
مدت عده طلاق رجعی برای زن باردار، تا پایان وضع حمل در عده خواهد بود و در صورتی که زن حامله نباشد، مدت زمان عده طلاق رجعی برای زن، سه قرنیه است. در طلاق رجعی، زن در حکم زوجه است، بنابراین بسیاری از آثار زوجیت در زمان عده طلاق رجعی نیز وجود خواهد داشت.
در مدت عده طلاق رجعی، مرد برای ازدواج مجدد باید از دادگاه کسب اجازه کند. در صورت فوت یکی از زوجین، طرف مقابل از او ارث میبرد و مطلقه رجعیه باید عده وفات نگهدارد.
چه شرایطی برای طلاق رجعی لازم است؟
برای طلاق رجعی، شوهر باید تحت شرایط خاصی در طول مدت عده به همسرش رجوع کند. شرایط رجوع مرد پس از طلاق به همسرش عبارتند از: توافق زوجین برای رجوع، عدم ازدواج همسر طلاقگرفته با فرد دیگری، عدم ازدواج همسر طلاقگرفته با فرد دیگری در صورتی که زن باردار باشد، عدم ازدواج همسر طلاقگرفته با فرد دیگری در صورتی که زن در طول مدت عده باردار شده باشد، عدم ازدواج همسر طلاقگرفته با فرد دیگری در صورتی که زن در طول مدت عده باردار نشده باشد.
در صورت تحقق شرایط رجوع، صورت جلسه طلاق ابطال و در صورت عدم رجوع، صورت جلسه تکمیل و طلاق ثبت میشود. پس از صدور حکم طلاق رجعی از سوی دادگاه، صیغه طلاق توسط سر دفتر طلاق اجرا گردیده و این امر، در صورت جلسه ای قید می شود، اما این طلاق در شناسنامه زوجین ثبت نمی شود، مگر با تحقق یکی از دو شرط زیر: توافق زوجین برای ثبت طلاق رجعی در شناسنامه، یا عدم رجوع مرد به همسرش پس از انقضای مدت عده.
در طلاق رجعی، نفقه زن بیشتر حقوق و حقهای زن که بر عهده مرد است همچنان به ایشان تعلق میگیرد و مرد موظف است به صورت کامل تا تمام شدن مدت عده نفقه خانم را پرداخت کند.